AKTIVNOSTI

SMUČANJE / BORDANJE / SANKANJE

Mariborsko Pohorje je največji smučarski center v Sloveniji z več kot 40 km prog. Za najmlajše je na voljo otroški smučarski poligon, za vse ljubitelje smučarskega teka pa 36 km tekaških prog.

mariborsko-pohorje-areh
GONDOLA

Gondola vozi vsak dan vsako polno uro med 7. in 22. Uro. Izjema je ponedeljk, ko ob 8. uri izvajajo redni tedenski vzdrževalni pregled. V primeru izredno slabega vremena, kot so močnejše padavine, veter, grmenje, gondola ne deluje.

Za potrebe kolesarskega parka gondola deluje glede na obratovalni čas slednjega:
– petek 13h-16 h non-stop;
– sobota, nedelja in prazniki 9h-16h.

KOLESARJENJE

Naselje Bolfenk – Mariborska koča – TISA / JELKA – MARTIN – NASELJE BOLFENK
Gre za lažjo-družinsko kolesarska pot, na katero se odpravite iz naselja Bolfenk vse do Mariborske koče. Pot je primerno označena. Za lažjo orientacijo je na voljo kolesarka karta Pohorja.


Bike Park Pohorje

Kolesarka proga je dolga približno štiri kilometre. Primerna je tako za izkušene kolesarje kakor tudi za tiste, ki imajo željo preizkusiti prvič. Tem priporočamo spust pod nadzorom inštruktorja.


Wellness (Gorski wellness center Bolfenk):

Za sprostitev telesa v objemu pohorske narave se v naselju Bolfenk nahaja sodobni gorski wellness center, v katerem se boste povezali z naravo ter si povrnili življenjsko energijo s prekrasnim pogledom na pohorske gozdove.

V njem se nahaja bazen, otroški bazen, beauty in spa center s z različnimi ponudbami savn (turška, finska, zeliščna), ledena jama, whirlpool in ohlajevalni bazenček.

POHODNIŠTVO

Mariborsko Pohorje je odlična destinacija za vse ljubitelje pohodništva. Raziščite pohorske zanimivosti ter se potepajte med barvitimi vinorodnimi griči. Pohorje je polno bogate narave in lepih razgledov. Začuti pohodniška doživetja in tako daljše kot krajše pohodniške poti. Za lažjo orientacijo je na voljo pohodniška karta Pohorja. Na voljo je ogromno pohodniških poti (čez Pohorje na Koroško, z Bolfenka do botaničnega vrta, pot čez Kozjak, po Pohorski poti, pot na Črno jezero, Partizanska pohodniška pot, itd.).

PRAGOZD S SLAPOMA VELIKI IN MALI ŠUMIK
slap_sumik

Neoskrunjen pohorski pragozd se razprostira ob potoku Lobnica. Kratek spust ob Lobnici vodi do mogočnega slapa Veliki Šumik. Nekoliko naprej se nahaja še slap Mali Šumik, do katerega vodi zahtevna pot.
Rastlinski svet Pohorja
Pohorje je posejano pretežno iglast gozd, kjer se nahajajo edinstvene rastline. Predvsem na severni strani, kjer so mnoge zavarovane kot naravna znamenitost.

VODE POHORJA
slap skalce

Po pohorski neprepustni kamninski podlagi se vije mreža izvirov, potokov in rek, ki po jarkih hitijo proti dolini. Potok Lobnik izvira v bližini Tihega jezera (Falski ribnik) in se vije skozi pohorski pragozd vse do Drave. Na poti nastane več slapov. Največja izmed njih sta Veliki Šumik (25m), ki je največji na območju Pohorja, ter Mali Šumik (9m), ki je od Velikega oddaljen le pol ure hoje. Dostopna sta iz smeri Maribora po dolini reke Drave od Ruš proti Smolniku ali iz meri Maribora na Pohorje, na Areh, kjer se iz koče Šumnik peš odpravite v pragozd.

 

Potok Bistrica tvori več slapov, največji izmed njih je Bistriški Šum pri Zgornji Novi vasi, ki ni pravi slap, saj voda bolj drsi kot pada. V bližini se nahaja še rimski kamnolom marmorja, ki je prav tako vreden ogleda.

 

Framski potok, na katerem je bilo v preteklosti razvito mlinarstvo, žagarstvo in oljarstvo, izvira v dveh delih in kasneje tvori Framski slap ali Slap Skalce, ki je visok 16m. Nahaja se v bližini odcepa regionalne ceste Hoče-Areh-Bellevue.

ČRNO JEZERO
crno jezero
črno jezero

V osrčju neokrnjene narave na nadmorski višini 1200m se med Osankarico in Velikim vrhom nahaja Črno jezero. Jezero je obdano s šotnim mahom in smrekovim gozdom in je označeno kot gozdni rezervat. Jezero daje občutek črne barve, saj je dno polno mulja, čeprav je voda kristalno čista.

zajec planinski
ŽIVALSKI SVET POHORJA

Pohorski gozdovi, planjave in vode nudijo dom mnogim živalskim vrstam. Najbolj razširjene so srne, jeleni in gamsi, ter prav tako nekatere gorske živali, kot so planinski zajec, ruševec in veliki divji petelin. Med vretenčarji in žuželkami najdemo največ takih, ki so značilni samo za Pohorje. Med drugim je Pohorje dom številnim vrstam ptic, malim sesalcem, glodalcem, divjadi, dvoživkam, hroščem, ribam, mehkužcem in več kot 700 vrst metuljem.

KAMNINE POHORJA

Pohorje ima za slovenski prostor poseben geološki pomen, saj je edino silikatno gorovje.
Pri vasi Cezlak nad Oplotnico se nahaja edino nahajališče čizlakita na svetu, kjer so vidni ostanki kamnoloma še iz rimskih časov.
V Bistriškem vintgarju se nahaja Rimski kamnolom, najbolj znan in najstarejši kamnolom belega marmorja. Beli marmor so Rimljani uporabljali za nagrobnike, ki so danes vzidani v cerkev sv. Martina na Šmarnem na Pohorju.

RIBNIŠKO JEZERO

Ribniško jezero skupaj s šotnim barjem leži na pobočju vzhodno od Ribniškega vrha. Obdano je s smrekovim gozdom. 84m dolgem Ribniškem jezeru se priključuje še šest manjših jezer oz. barjanskih oken. Ta imajo okoli meter globine in se nadaljujejo v šoto. To barje imenujemo tudi viseče barje, saj leži na pobočju s precejšnjim nagibom.

ribnisko_jezero
LOVRENŠKA JEZERA ALI LOVRENŠKO BARJE

Lovrenško barje leži na slemenu Planike v povirju pohorskih potokov. Barje sestavlja skupaj 20 večjih in manjših jezer. Na ogled barij se lahko odpravite iz Koče na Pesku od koder se podaste na raziskovanje žametno mehkih travišč in mahovih šotnih barij. V zimskem času lahko prav tako raziskujete barja na tekaških ali turnih smučeh.

POHORSKA DOŽIVETJA V NARAVI

Rozkina učna pot vas popelje po poti iskanja gob, ter ponuja priložnosti za dobre fotografije. Prav tako se lahko preizkusite v lovu in ribolovu. Ljubitelji jahanja lahko Pohorje raziskujete tudi na konjskem hrbtu. Za kolesarske navdušence je Pohorje prepredeno s 100km kolesarskimi potmi Mariborsko Pohorje je največji zimskošportni center v Sloveniji, zato ponuja užitke vsem ljubiteljem belih strmin. Na Pohorju je za adrenalinske navdušence sankanje mogoče tudi poleti v Adrenalinskem parku Pohorje. Sprostitev po napornem dnevu pa vam ponujajo v termalnem kopališču.